Sağlık

Sonbaharda Şifa Bulmaya Niyet Ettim! Bu Mucizevi Besinler Diyetinize Mükemmel Uyum Sağlayacak!

Merhaba sevgili okuyucular! ? Romantizmin hakim olduğu, bir anda yüreklerimizi coşturan, hafif bir hüzünle karışık, kışa yaklaştığımız o büyülü mevsim sonunda kapımızda… Evet tahmin ettiğiniz gibi sonbahardan bahsediyoruz . Bir elimizde dumanı tüten sıcak kahvemiz, diğer elimizde uzaktan kumandamız, sıcacık battaniyemizin altında bol bol dizi ve film maratonunun olduğu bu mevsimde beslenmemiz hayati önem taşıyor.

Bugün rengarenk sonbahar yaprakları kadar renkli ve sağlıklı besinlere göz atacağız. Bu besinler sonbaharın hafif melankolik havasını rahatlatacak ve güç seviyemizi artıracaktır. Hem ruhumuzu hem bedenimizi besleyecek bu besinlerle sonbaharı daha keyifli ve sağlıklı geçirebileceğiz. Hazırsanız sonbaharın bize sunduğu bu keyifli ve sağlıklı yiyecekleri keşfetmeye başlıyoruz…

1. Elma

Sonbaharın vazgeçilmez meyvesi elma, birbirinden farklı renk ve tatlarıyla göz dolduruyor. Bu mevsim lezzetinin yüksek besin değerleri sayesinde sağlıklı bir seçenek olduğunu unutmayın. Elmaların geniş bir kullanım alanı vardır; Çiğ tüketiminin yanı sıra fırınlanmış yiyeceklere, salatalara, soslara ve güveçlere de kendi lezzetini katabilmektedir. Elmalar, beyin sağlığını destekleyen flavonoidler ve kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olan pektin gibi çözünür liflerle doludur. Aynı zamanda kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyan quercetin gibi değerli antioksidanlar da içerir. Elmaların kabukları da değerli bir lif ve besin kaynağıdır, bu nedenle onları kabuklarıyla birlikte tüketmeyi tercih edin.

2. Muz

Muz, sağlıklı ve taşınabilir özellikleriyle her zaman en iyi atıştırmalık seçeneklerinden biridir. Kan basıncını düşürmeye yardımcı olan ve vücuttaki sıvı ve elektrolit dengesinin korunmasında önemli bir rol oynayan potasyum minerali açısından zengindirler. Ayrıca muz, sakinleştirici etkiye sahip olan ve gece yatmadan önce tüketildiğinde onları ideal bir atıştırmalık haline getiren amino asit triptofan içerir. Muz bu özellikleriyle sağlık ve beslenme açısından vazgeçilmez bir meyvedir.

3. Armut

Armut, jöle ve reçel üretiminde taze ve mevsimlik olarak kullanıldığı gibi diğer meyvelerle birlikte de tercih edilmektedir. Olgunlaşma sürecini hızlandırmak için oda sıcaklığında, muzla birlikte veya meyve sepetinde saklanması tavsiye edilir. Özellikle midesi hassas olanlar için faydalı olan bu asidik olmayan meyve, suyu sıkıldığında oldukça lezzetli bir içeceğe dönüşüyor. Armut, doğal şeker içeriği sayesinde enerji verici bir kahvaltı alternatifi olabilir. Kabuğu güçlü bir diyet lifi ve potasyum kaynağıdır. Ek olarak, suyu C vitamini açısından zengindir ve bu da onu ideal bir grip önleyici yapar. Ayrıca armut kalp sağlığı açısından önemli olan lif açısından da zengin bir meyvedir.

4. Brokoli

Brokoli birçok hastalıkla mücadele eden, kanseri önleyen bileşiklerle dolu bir sebzedir. C vitamini, beta karoten, folat, demir ve potasyum gibi besinlerle doludur. Ayrıca kansere karşı koruma sağlayabilen sülforafan adı verilen bir bileşik içerir. Kilojoule değeri düşük, diyet lifi oranı yüksek olan brokoli, bir fincanında günlük C vitamini ihtiyacınızın %100’ünü ve 6 gram diyet lifini sağlar. Bu özellikleri bağırsak sağlığınızı korumak için idealdir. Brokolinin hem sapını hem de çiçeklerini kullanarak pahalı bir lif kaynağından faydalanabilirsiniz. Sonbaharda bol miktarda bulunan brokoli ve karnabahar buharda pişirmek, kızartmak veya kızartmalara eklemek için idealdir. Ayrıca çorbanın temeli olarak brokoli kullanmak, sebzelerin tipik lezzetlerini birleştirmenin mükemmel bir yolu olabilir.

5. Brüksel Lahanası

Çok yönlü bir sebze olmasının ötesinde Brüksel lahanası sağlık açısından birçok fayda sağlar. Turpgiller familyasının iyi bilinen bir üyesi olan bu küçük lahana, tümör büyümesini destekleyen hormonları engelleyen biyoflavonoidler ve indoller gibi kanserle savaşan bileşiklerle doludur. Ayrıca Brüksel lahanası lif ve antioksidanlarla yüklü olduğundan sağlıklı bir beslenme için idealdir. C vitamini açısından zengin olan bu sebze, sadece yarım bardak çiğ filiz ile günlük ihtiyacınızın %100’ünü karşılıyor.

6. Lahana

Lahana, yeşil yapraklı bir süper besin olarak kabul edilir. Gerekli vitaminler ve antioksidanlarla dolu olan lahana, düşük kalorili bir besin kaynağıdır. Salatalarda ve çeşitli lahana yemeklerinde çiğ olarak kullanılabileceği gibi çorba, güveç, köri gibi birçok yemekte de pişirilebilir. Turpgiller familyasının bir üyesi olan lahana, akciğer, kolon, yumurtalık ve meme kanserlerine karşı koruyucu özelliğiyle biliniyor. Kalorisi düşük, lif oranı yüksek olan lahana, C vitamini açısından zengindir. Özellikle kırmızı lahananın C vitamini içeriği yeşil lahanaya göre daha yüksektir.

7. Kırmızı Biber

Kırmızı biber lezzeti ve mevsim bolluğunu birleştiren bir sebzedir. Dilimleyin, zar atın veya kızartın; Çeşitli renklerin farklı lezzetlerini deneyimleyin. Çiğ veya pişmiş olarak, dolma olarak veya derisi soyuluncaya kadar kızartılarak tüketilebilir; Daha sonra salatalara, kişlere veya meze tabaklarına tatlı ve lezzetli bir dokunuş katıyor. Kırmızı biberlerin yağ ve enerjisi düşük, koyu renkli biberler ise besin değeri açısından diğerlerinden üstündür; Yeşil olanlara kıyasla neredeyse iki kat daha fazla C vitamini ve beta-karoten içerir ve ayrıca hastalıklarla mücadele eden biyoflavonoidler açısından da zengindir. Kırmızı biber lutein antioksidanları içerdiğinden makula dejenerasyonu riskini azaltmada da etkilidir.

8. Havuç

Maydanozgiller familyasına ait olan havuç, kökleri Kuzey Afrika ya da Orta Asya’ya dayanan tarihi bir sebzedir. İlk havuçların renkleri kırmızı, siyah veya mor iken, modern turuncu havuç 17. yüzyılda Hollandalılar tarafından geliştirildi. A vitamini açısından zengin olan havuç en değerli karoten kaynaklarından biridir ve bu bileşen karaciğerde A vitaminine dönüşür. Ayrıca havuç, A vitamininin öncüsü ve güçlü bir antioksidan olan beta-karotenin en güçlü kaynaklarından biridir. Havucun rengi ne kadar canlı olursa beta-karoten içeriği de o kadar yüksek olur. A vitamini sağlıklı kemikler, saçlar, cilt, bağışıklık sistemi ve gece körlüğünün önlenmesi için gereklidir. Havuç aynı zamanda iyi bir diyet lifi ve potasyum kaynağıdır.

9. Karnabahar

Beyazın en saf haliyle buluştuğu karnabahar da tıpkı brokoli ve brüksel lahanası gibi brassica ailesinin üyelerinden biridir. Karnabahar, düşük enerji maliyeti ve yüksek lif içeriğiyle dikkat çekerken aynı zamanda patates püresi gibi karbonhidrat yüklü besinlere de sağlıklı bir alternatif sunuyor. C vitamini açısından da zengin olan karnabahar, çiğ olarak tüketildiğinde günlük ihtiyacınızın yarısını karşılar.

10. Patlıcan

Patlıcan, çeşitli renk ve boyutlarda bulunabilen çok yönlü bir sebzedir. Rengi koyu mordan soluk yeşile ve hatta benekli beyaza kadar değişebilir. Boyutları, yaygın olarak bilinen büyük ve soğanlı türlerden, ince ve uzun Japon patlıcanlarına ve hatta bezelye büyüklüğündeki Güneydoğu Asya türlerine kadar farklılık gösterir. Parlak, sağlam ve kusursuz olanları tercih etmek en doğrusu. Patlıcan lif açısından zengindir, özellikle de kolesterol seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olan çözünür lif. Ayrıca sağlıklı kan oluşumu için B6 vitamini ve kemik sağlığı için manganez içerir. Kalp sağlığına fayda sağlayan folat ve kan basıncını dengelemeye yardımcı olan potasyum da patlıcanın içerdiği besinler arasında yer alıyor. Ayrıca patlıcan antioksidan bakımından da zengindir.

11. Rezene

Rezene, tatlı anason aromasıyla ister çiğ ister pişmiş olsun her türlü yemeğe cesur bir lezzet katar. Lif açısından zengin ve C vitamini dolu olan bu sebze, yemeklerinize ekleyebileceğiniz sağlıklı bir seçenektir. Ayrıca folat ve potasyum oranları da oldukça yüksektir. Sindirici özelliği ile bilinen rezene Hindistan’da genellikle yemeklerin sonunda tüketilmektedir. Hem hazımsızlığı önlemek hem de ağız kokusunu gidermek için kullanılan rezene tohumları bu kültürde yaygın bir uygulamadır.

12. Üzüm

Üzüm lif, C vitamini ve potasyum açısından zengin bir meyve olup, dayanıklılık sağlaması açısından doğal şekerler açısından diğer meyvelere göre üstündür. Üzümün kullanım alanları oldukça çeşitlidir; Tek başına tüketilebildiği gibi salatalara da eklenebilir, tatlıların lezzetini arttırır ve peynir tabaklarının vazgeçilmezidir. Üzümleri topladıktan sonra hava almayan kaplarda dondurup okul sonrası sağlıklı atıştırmalık olarak çocuklarınıza ikram edebilirsiniz. Bu hem lezzetli hem de sağlıklı bir seçenektir.

13. Balkabağı

Sonbaharın vazgeçilmez lezzeti kabak, altın rengi ve tatlı tadıyla her türlü yemeğe eşsiz bir dokunuş katıyor. Yaz aylarının en bilinen sebzelerinden biri olan kabağa benzeyen cucurbita cinsinden olan kabak, kışlık kabak türlerinden biridir. Tüm portakal etli meyve ve sebzeler gibi kabak da beta-karoten açısından zengindir. Bu değerli antioksidan vücut tarafından A vitamini olarak kullanılır ve bu sayede çeşitli dejeneratif hastalıkların önlenmesine yardımcı olur. Kabak tatlılarda kullanılabileceği gibi püre halinde de tüketilebilir.

14. Kızılcık

Kızılcıklar çöplerde, hey ? Kızılcıkların çekici kırmızı renkleri ve çeşitli yemeklerde kullanım potansiyeli, onları tam bir meyve seçeneği haline getiriyor. Taze kızılcık, besin değeri yüksek bir meyve alternatifidir. Kızılcıklar vücudun oksidatif stresle baş etmesine yardımcı olan antosiyaninlerle doludur. Ayrıca ‘proantosiyanidinler’ (PAC’ler) adı verilen antioksidanlar açısından da zengindirler ve bu bileşenlerin idrar yolu sisteminin sağlığını iyileştirdiği bilinmektedir. Kızılcıkta bulunan diğer antioksidanlar da bağışıklık sistemi, kalp sağlığı ve genel sağlık üzerinde olumlu etkilere sahiptir.

15. Pancar

Bu yılın sonbaharında beslenmenize pancar eklemeyi düşünebilirsiniz. Kırmızı, mor ve sarı çeşitleri bulunan pancar, sağlık dostu bir sebze olarak damak tadınızı tatmin edecek. Pancarın kilojoule maliyeti oldukça düşüktür, yarım bardak pişmiş olarak sadece 200 kJ’dir. Ayrıca folat, manganez ve potasyum gibi değerli mineraller ve diyet lifi açısından da zengindir. Pancarın karakteristik rengi, kalp hastalığı riskini azaltmada etkili olan güçlü antioksidanlar olan betasiyaninlerden kaynaklanmaktadır. Pancar tarih boyunca karaciğer detoksifikasyonunda da kullanılmış bir sebzedir.

Sağlıklı besinleri birlikte inceledik. Beğendiyseniz emoji bırakmayı unutmayın? Ayrıca diğer diyet içeriklerimiz için?

bandirma-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort
betturkey
jojobet
deneme bonusu veren siteler